Usein kysytyt kysymykset

Grillissäni on ruostepisteitä, mistä tämä johtuu ja miten saan ne pois?

Ruoan sisältämä kosteus, rasva ja suola syövyttävät terästä nopeasti - joten grillin puhdistaminen ja ruokajäämien polttaminen on tärkeää mahdollisimman pitkän käyttöiän saavuttamiseksi.

Valurautaritilä voidaan helposti polttaa pois korkealla lämmöllä noin kymmenen minuuttia jokaisen grillauksen jälkeen. Ruokajäämät ja noki poistetaan helpoimmin sopivalla grilliharjalla.

Polttimet tarvitsevat myös säännöllistä huoltoa. Harjaa nämä puhtaaksi ja varmista, että polttimien reiät ovat avoimia ja puhtaita liasta. Valurautapolttimilla varustetuissa malleissa on järkevää laittaa ne ruokaöljyyn pari kertaa kauden aikana ja aina kun laitat grillin pois kauden lopussa!

Grilli on parasta säilyttää sopivan suojahupun alla. Pese grilli huolellisesti säännöllisin väliajoin ja voitele se ohuella hapottomalla öljyllä. Ompelukoneöljy, aseöljy tai vastaava sopii. Liikkuvat osat, kuten saranat, pyöränpultit ja ovet, voidaan voidella voiteluaineella (yleissuihke). Kaasugrilli tulee pitää puhtaana liasta ja rasvasta huonontumisen estämiseksi. Pinta tarvitsee suunnilleen saman käsittelyn kuin auto, jotta se ei ruostu ja rumaksi.

Pinnalla saattaa esiintyä ruosteen merkkejä. Tämä ei ole vaarallista eikä väärin. Ruostumaton on termi teräksen laadulle ja on yleinen väärinkäsitys, että materiaali ei voi ruostua. Tässä yritämme antaa lyhyen selityksen, koska jotkut ihmiset huomaavat pinnan hapettuvan: Ruostumattomalla teräksellä on huomattavasti parempi ruosteenestokyky kuin muilla teräksillä. Syynä tähän on se, että kromi muodostaa pinnalle kromioksidikalvon (Cr2O3) ja suojaa alla olevaa terästä hapettumiselta. Kalvo on osittain itsekorjautuva, joten se voidaan palauttaa teräksen vaurioituneesta kohdasta. Tämä tarkoittaa, että tästä materiaalista valmistetuilla tuotteilla on pitkä käyttöikä. Jos ruostumattoman tuotteen pinta halutaan pitää kiiltävänä, on puhdistuksen kanssa oltava varovainen ja mieluiten säännöllisin väliajoin levitettävä ohut kerros hapotonta öljyä.

Ruostumattoman teräksen korroosionkestävyys johtuu teräksen seostamisesta kromilla. Kun kromipitoisuus ylittää 17 %, teräkseen muodostuu ohut kalvo, joka suojaa alla olevaa terästä passiivisesti lisähapettumiselta. Ulkokerros, joka koostuu kromioksidista, on vain muutaman nanometrin paksuinen ja näkymätön paljaalla silmällä. Jos teräs vaurioituu entisestään, kerros rakennetaan uudelleen erittäin nopeasti, mikäli ympäristössä on happea saatavilla. Ruostumattoman teräksen kemiallinen kestävyys kasvaa kromipitoisuuden kasvaessa, mutta kasvaa myös hiilipitoisuuden pienentyessä, minkä vuoksi pyrimme pitämään hiilipitoisuuden alle 0,25 % koko tuotannon, esimerkiksi kaasugrillien, aikana.

Polttimet ja lämmönjakolaitteet on nähtävä kuluvina osina. Näitä voi tilata varaosiksi osoitteessa sunwind.fi tai lähimmältä jälleenmyyjältä.