Mökkikäymälän valinta
19 toukokuuta 2017
Sopivan mökkikäymälän valinta on aina ollut suosittu keskustelun aihe kesämökkiläisten keskuudessa. Tarjolla on lukematon määrä erilaisia ratkaisuja, mutta tietyn käymälän osalta toimivuus yhdellä mökillä ei välttämättä takaa toimivuutta toisella mökillä. Ennen kuin päätät käymäläratkaisusi, on suositeltavaa tutustua erilaisiin vaihtoehtoihin ja niiden etuihin ja rajoituksiin.
On järkevää ensin määrittää, mitkä kriteerit ovat tärkeimpiä juuri sinulle, jotta olisit mahdollisimman tyytyväinen valintaan myös käytännössä. Seuraavat asiat on syytä miettiä tarkoin ennen kuin päätät minkä mallin valitset:
• Mökillä käytettävissä oleva energia nyt ja tulevaisuudessa, onko käytössä 230 V sähköjärjestelmä?
• Mökissä käytettävissä oleva tila, onko mökissä sopiva kaappi tai huone käymälää varten, onko lattian alla tilaa tankille ja/tai kompostijärjestelmälle?
• Tarvitaanko asennuksessa apuna puuseppää tai asentajaa?
• Kapasiteettitarve, eli kuinka monta henkilöä tulee käymälää käyttämään päivittäin?
Käymälät voidaan jakaa kolmeen pääryhmään:
1. Biologiset käymälät – pieniä ja isoja järjestelmiä
2. Polttokäymälät
3. Vesihuuhtelukäymälät
Biologiset käymälät
Useita erityyppisiä biologisia käymälöitä
Biologiset käymälät voidaan jakaa isoihin ja pieniin järjestelmiin sen mukaan, tarvitaanko tilaa lattian alta vai ei. Pienien ja isojen käymäläjärjestelmien käymälät perustuvat luonnolliseen maatumiseen ja kompostointiin (ilman sähköä tai erottelua) tai kompostointiaikaa vähentävään lämpöön (vaatii 230 V) tai virtsan erotteluun. Virtsan erottelulla toimiva käymälä erottaa virtsan ja kiinteän jätteen toisistaan jo vessanistuimessa. Tämä saa aikaan paremman kompostoitumisen, vähentää hajuja ja lyhentää kompostointiaikaa.
Erotteleva käymälä erottaa nestemäiset ja kiinteät jätteet toisistaan. Sunwindin erottelevat käymälät tekevät tämän jo istuinosassa, jonka ansiosta virtsa säilyy steriilinä eikä joudu tekemisiin suolistobakteerien kanssa. Nestemäinen jäte voidaan johtaa suoraan hiekkasuodattimen kautta ulos luontoon tai vaihtoehtoisesti ylimääräiseen tankkiin.
Polttokäymälät
Nimensä mukaisesti jätteet palavat. Yksinkertainen vaihtoehto mökkikäytössä. Helppo asentaa, vie vähän tilaa, hajuton ja minimaalinen tuhkamäärä. Polttokäymälä vaatii toimiakseen 230V.
Vesihuuhtelukäymälät
Valittavissa on useampia vaihtoehtoja. Erot ovat lähinnä vedenkulutuksessa, energiantarpeessa sekä pumppauskapasiteetissa. Vedenkulutus voi olla jopa 4 dl. käyttökertaa kohti. Alipaine muodostetaan generaattorilla, joka voidaan sijoittaa korkeintaan 8 metrin päähän käymäläistuimesta. Vesikäymälä hajottaa jätteet, jonka jälkeen sisäänrakennettu pumppu siirtää jätteet eteenpäin.