16 mullistavaa projektia, joissa Sunwind on mukana

15. juli 2019

Yli neljännesvuosisadan ajan Sunwind on osallistunut useisiin jännittäviin hankkeisiin, joista moni ei tiedä mitään. Tutustu  näihin 16 upean hankkeen luetteloon, joissa Sunwindilla oli merkittävä rooli niiden onnisumisen kannalta!

Heti perustamisvuodestaan 1993 alkaen Sunwind on toimittanut uraa uurtavia ratkaisuja ja vaikka ihmiset Pohjoismaissa tuntevatkin Sunwindin pääasiassa kesämökki- ja vapaa-ajan tuotteiden markkinoiden suurimpana toimittajana, on Sunwind ehtinyt osallistua koko joukkoon mielenkiintoisia, hyödyllisiä ja ympäristöystävällisiä projekteja. Tässä artikkelissa esittelemme joukon erilaisia Sunwind-projekteja, joista et ehkä ole aiemmin tiennyt mitään! 

1. Aurinkopaneeleita Itämerelle
Jos olet veneilijä ja veneillyt Itämererrä olet varmaan nähnyt sekä majakoita että loistoja, joissa aurinkopaneelit tuottavat valojen tarvitseman energian. Jos et ole veneilijä et ole välttämättä tietoinen siitä, kuinka tärkeitä loistot ja majakat ovat yli 100 000 km:n pituisella rannikkoalueella (saarten rannat mukaan luettuna) joita noin miljoona huvivenettä, iso joukko kauppa-aluksia ja muita merenkulkijoita käyttää apunaan ja turvanaan merellä liikkuessaan. Ympäristön kannalta turvallisen ja ekologisen aurinkopaneeliratkaisun avulla Sunwind auttaa turvaamaan Pohjolan rannikkojen merenkulun.
Grip-majakka on varustettu Sunwindin toimittamilla aurinkopaneeleilla – samoin kuin muut Norjan rannikon majakat ja loistot!


 
2. Terveysasemia Botswanaan
Sunwind on NORAD:in rahoituksen turvin varustanut joukon terveysasemia Botswanan Okavango-jokisuun alueella alkaen 90-luvusta. Terveysasemille toimitettiin Sunwindin kehittämiä kylmäkaappeja rokotteiden säilyttämiseen kylmässä. Projekti on toteutettu yhteistyössä WHO:n eli Maailman terveysjärjestön ja UNICEF:in kanssa. Aurinkopaneeleita käytetään terveysasemilla valaistuksen, leikkaussalien valaistuksen ja erilaisten terveysaseman toiminnan kannalta oleellisten teknisten laitteiden virransyöttöön.  3. Pullopostia aurinkopaneeleilla
Norjalainen virvoitusjuomavalmistaja Solo on valmistanut ja lähettänyt merelle maailman suurimman pullopostin ja täyttänyt pullon Solo-juomalla. Pulloposti lähetettiin merelle Kanariansaarilta. Tuulet ja merivirrat saavat päättää ketkä onnelliset pääsevät nauttimaan Solosta. Pullon itsessään on valmistanut Hydrolift. Sunwind on varustanut pullon aurinkopaneeleilla ja akuilla, jotka tuottavat virtaa kulkuvaloille, AIS-lähettimelle ja tutkaheijastimelle sekä joukolle muita laitteita. Pullossa olevat laitteet mahdollistavat sen kurssin seuraamisen etänä. Pullon pituus on kokonaista 9 metriä ja se on varustettu mastolla, jonka pituus on 4,10 metriä. Pullon halkaisija on 2,3 metriä ja paino 2500 kg. 


Maailman suurin pulloposti Solo-virvoitusjuomavalmistajalta – järjestelmät on toimittanut Sunwind.

4. IKEA/IKANO-julkisivujen aurinkopaneelit
Nuori Ingvar Kamprad siirsi IKEA:an pääkonttorin Ruotsin Älmhultiin, koska paikka, jossa hän oli kasvanut, oli muuttunut liian pieneksi. Jo vuonna 1997, kauan ennen kuin aurinkopaneeleista tuli joka kodin ja kesämökin vakiovarusteita, Sunwind toimitti IKEA/IKANO-pääkonttorin julkisivun kattavan aurinkopaneelijärjestelmän. Aurinkopaneelien tuottama virta muunnettiin 230 VAC sähköksi, jota rakennuksen sisällä olevat sähkölaitteet käyttävit energianlähteenä. Sunwindin asentama järjestelmä vähensi ympäristöpäästöjä seuraavasti: 5000 kg CO2, 40 kg SO2 ja 15 kg NOX. Tulos oli tuohon aikaan vaikuttava.


IKEA/IKANO oli pioneeri ja ensimmäisten joukossa hyödyntämässä uusiutuvaa energiaa – Sunwind on ollut pioneerien mukana toimittamassa ratkaisuja ensimmäisten joukossa!

5. Kelluva sauna Norjan Oopperan edustalla
Nauti virkistävästä kylvystä ja saunomisesta Norjan Oopperatalon edustalla Oslovuonossa kelluvassa saunassa. KOK:n siirrettävä sauna mahdollistaa tämän ihmeen! Saunalautta on kiinnitetty Langkaia-laituriin ja palvelee viikottain noin 600 saunojaa. Saunan suomalaisen Harvia-kiukaan on toimittanut luonnollisesti Sunwind! 


Nauti saunalöylyistä superekslusiivisessa ympäristössä! 

6. Huomiovalot Grönlantiin
Erään torstaipäivän aamuna 1990-luvulla sai Sunwindin Nils Vøllestad puhelun Grönlannista Nuukista. Godthåbsfjordenin ympärillä oleville vuorille oli hiljattain asennettu korkeajännitemastoja, joihin piti asentaman huomiovalot. Paria päivää myöhemmin, tarkemmin sanottuna sunnuntaina, erikoisvalmisteiset aurinkopaneeleilla toimivat huomiovalot asennettiin mastoihin, jotta ilma-alukset näkisivät mastot ja onnettomuudet voitaisiin välttää.

7. Taideprojekti Loistavat päät
Vuonna 2009 taiteilija Christian Sunde asensi yhteistyössä Utsiran koulun kanssa joukon loistavia päitä Utsiran majakan lähelle. LED-valaisimet päiden sisällä toimivat Sunwindin toimittamien tuuligeneraattorien ja aurinkopaneelien avulla. Alun perin vain vuodeksi 2009 suunniteltu taideteos on hiljattain pystytetty uudelleen Rogalandin alueelle. 


Isot ja pienet valaistut päät toimivat Sunwindin toimittamien aurinkopaneelien ja tuuligeneraattorien tuottamalla sähköllä.

8. Sääpoijuja Intian valtamereen
Sunwind on toimittanut korkeimman laatuluokan aurinkopaneeleita Intian valtamereen asennettuihin sääpoijuihin, joiden avulla mitataan lämpötiloja, merivirtoja ja muita säätietoja. Sunwindin toimittamat paneelit kestävät suolaista merivettä ja vaativaa ympäristöä. Säätiedot välitetään satelliittiyhteydellä maissa olevaan pääjärjestelmään. 

9. Koiravaljakko Lillehammer-OL
Lillehammerin olympialaisten päättäjäisseremonia toimi samalla lähtölaukaisuna kansainväliselle ympäristötutkimusretkelle. Viisi ihmistä, neljäkymmentä koiraa ja mukana tärkeä viesti aloitti tuolloin yli 18000 km:n koiravaljakkoretken, osa retkestä tapahtui hiihtämällä ja osa purjeveneellä. Retken alkupiste oli Lillehammer ja kohteena oli Nagano. Tuuligeneraattorit, aurinkopaneelit ja akut mahdollistavat itsenäisen sähköntuoton tarpeellisille laitteille ja  varusteille, jopa alle -50 °C lämpötiloissa ja arktisen pimeyden aikana.


Lillehammer-Nagano-retki tuotti tarvitsemansa energian Sunwindin toimittamilla tuuligeneraattoreilla ja aurinkopaneeleilla ja akuilla. 

10. Robottiruohonleikkuri Solan lentokentällä
Jos olet laskeutunut Solan lentokentälle muutaman viimeisen vuoden aikana, olet mahdollisesti huomannut sekä aurinkopaneelit että robottiruohonleikkurin. Sunwind on toimittanut järjestelmään litiumakut, jotka sietävät täyteen lataamista useamman kerran päivässä. Akkujen ominaisuudet ovat oleellisessa asemassa, sillä akut on siirrettävä talvisäilytykseen pitkäksi osaa vuotta, jolloin ruoho ei kasva eikä sitä tarvitse leikata. Erityisominaisuuksia robottiruohonleikkurissa on useita, joista erityisesti mataluus on syytä mainita, sillä se on tärkeää, mikäli lentokentälle laskeutuu hätätilanteessa oleva lentokone.  


Lentokenttienkin ruoho tulee pitää lyhyenä! Robottiruohonleikkuri hyödyntää Sunwindin toimittamaa erityisesti tähän tarkoitukseen suunniteltua energiajärjestelmää.

11. Satelliittipoijuja Pohjanmerellä
Öljytankkereiden tarkka navigointi ja nk. bunkkerointi edellyttää tarkkoja paikkatietoja. Sunwind on toimittanut aurinkopaneelit joukkooon satelliittinavigointipoijuja, jotka on asetettu tiettyihin paikkoihin Pohjanmerellä. Aurinkopaneelit on suunniteltu ja valmistettu kestämään vaativissa ympäristöissä ja ne kestävät kylmää suolaista merivettä ja kovia tuulia.  

12. Solklipperen – robottiruohonleikkuri, joka toimii aurinkoenergialla
Sunwind alkoi yhteistyön Husqvarnan kanssa vuonna 1995 tavoitteena kehittää aurinkopaneelikäyttöinen ruohonleikkuri. Robottiruohonleikkurit ovat yleistyneet voimakkaasti viime vuosina mutta lähtölaukaus oli aikanaan Sunwindin ja Husqvarnan kehittämän mallin julkistus, joka oli tuohon aikaan maailman sensaatio.


Maailman sensaatio 90-luvulla – kehittäjinä Husqvarna yhteistyössä Sunwindin kanssa! 

13. Norjan matkailuyhdistyksen (DNT) Fuglemyrhytta-mökki toimii aurinkoenergialla
Snøhetta-yhtiön suunnittelema Fuglemyrhytta Norjan Nordmarkassa oli ensimmäisiä mökkejä, joihin Sunwind toimitti Vegg-energiajärjestelmän. Kyseessä on litiumakkupaketti, joka toimitetaan valmiiksi asennettuna levyyn. Fuglemyrhytta-mökillä järjestelmä asennettiin omaan kaappiin, jotta DNT:n vieraat eivät vahingossa käsittele kaapeleita jne. Litiumakut ovat mökin sisällä kellarissa, jossa ne eivät pääse jäätymään. Järjestelmä on ohjelmoitu siten, että se rajoittaa vierailijan virrankulutusta mm. aikakatkaisemalla valaistusta ja muita kulutuslaitteita. Tarkoitus on varmistaa, että kaikki vieraat pääsevätä vuorollaan nauttimaan sähköstä ja estämään akkujen tyhjentyminen kokonaan.  


Snøhetta-yhtiön Norjan matkailuyhdistykselle suunnittelema Fuglemyrhytta-mökki on varustettu kattotelineisiin asennetuilla aurinkopaneeleilla ja Sunwindin Vegg-akkupaketilla, joka sisältää litiumakkuja. 

14. Eventyrlig Oppussign -ohjelma Norjan TV3-kanavalla
Kaudesta 2 lähtien Sunwind on toimittanut sekä tuotteita että asiantuntijaneuvoja Eventyrlig Oppussing -ohjelman tuotantoon. Sunwind on auttanut Halvor Bakkea ja hänen tiimiään toimittamalla räätälöityjä ratkaisuja, joiden avulla jo useat kymmenet mökit ovat saaneet ajan tasalla olevan ratkaisun. Sunwind on toimittanut kaiken tyyppisiä ratkaisuja alkaen sähköntuotosta vesijärjestelmiin, kaasuliesiin ja kaasujääkaappeihin – mökkeilijöiden iloksi.


Lars ja Robin halaavat Halvor Bakkea Eventyrlig Oppussing -ohjelman kuvauksien aikana.

 
15. Tretopphytter
Yli 10 vuoden ajan olemme toimittaneet erinäisiä aurinkopaneeli-, käymälä-, vesi-, lämmitys- ja keittiöratkaisuja kesämökkeilijöille. Nyt olemme siirtyneet maan pinnan yläuolelle. Olemme olleet mukana monissa projekteissa ympäri pohjolaa, joissa nämä samat mukavuudet viedään puun latvoihin!


Fosstopphytta Hedalenissa on yksi esimerkki mihin Sunwind on toimittanut kaikki mukavuudet! 

16. Atlannin yli Itämerellä
Viimeisenä muttei suinkaan vähäisimpänä ja sokerina pohjalla seikkailijan Ruffen Atlannin yli Itämerellä -hanke. Hankkeen ideana oli purjehtia yhtäjaksoisesti 2700 meripeninkulmaa, joka vastaa Atlantin ylitystä Kanarian saarilta Karibialle. Siis virtuaalinen Atlantin ylitys, mutta kotivesillä. Hän purjehtii tuon matkan avomerellä yhtäjaksoisesti käymättä kertaakaan maissa, joten kyseessä on tiettävästi pisin ja samalla vaativin purjehdushanke näillä vesillä. Projekti oli menestyksekäs ja Ruffe alias Kari Nurmi onnistui tässäkin hullussa projektissaan.


Projektin mahdollisti mm. Sunwind Li-ion 200Ah akku ja TM testivoittaja Solveig -aurinkopaneeli


Onko tämä artikkeli hyödyllinen? 

Jaa tämä: