10 kysymystä ja vastausta Wallas-lämmittimistä - vastaajana Sunwindin työntekijä Lars

tirsdag 15. oktober 2019

Mietitkö Wallaksen diesel- tai petrolilämmittimen hankintaa mökillesi? Tässä artikkelissa Sunwindin työntekijä Lars kertoo vastaukset useimmin esitettyihin kysymyksiin, jotka liittyvät Wallas-lämmittimien käyttöön mökeillä.

Tuotteet, joista Lars saa runsaasti positiivista palautetta, ovat Wallaksen diesel- ja petrolilämmittimet!

- Olen puhunut asiakkaiden kanssa, jotka ovat sanoneet minulle, että voit viedä vaikka autoni, mutta Wallas-lämmitintä en anna koskaan viedä! Näin kertoo Lars ja jatkaa:

- Ei ole muita tuotteita, joista tulee korvaamattomia niin nopeasti kuin Wallas-lämmittimistä, koska Wallas-lämmitin on enemmän kuin pelkkä lämmitin: Wallas-lämmittimen avulla mökkeilijä voi maksimoida lämmitetyssä mökissä vietetyt tunnit myös lyhyiden viikonloppukäyntien aikana, kertoo Lars.
 
Lue lisää Wallaksen diesel- ja petrolilämmittimistä tästä!

1. Minkälaiseen mökkiin Wallas soveltuu?
Haluatko saapua viikonloppuna valmiiksi lämmitettyyn ja kosteudeltaan riittävään kuivaan mökkiin! On melkoista luksusta viettää viikonlopun lyhyet hetket joutumatta ensin lämmittämään mökkiä useita tunteja. Jos haet mainitun tyyppistä ratkaisua, on Wallas itsenäinen ja selkeästi toimiva vaihtoehto, jonka hankintaa ei tarvitse koskaan katua.

Wallas soveltuu erityisen hyvin mökeille, joissa ei ole lainkaan sähköä tai joissa on sähköverkkoliitännän sijaan 12 V aurinkopaneelijärjestelmä. Tämä johtuu siitä, että Wallas kuluttaa vain hyvin vähän sähkövirtaa. Wallaksen virrantarve voidaan tyydyttää olemassa olevan aurinkopaneelijärjestelmän avulla tai pienen lämmittimen lähelle asetetun käyttöakun avulla.

Mahdollisuus "soittaa mökki lämpimäksi" mahdollistaa sen, että mökillä vietetyt lyhyehköt viikonloppukäynnitkin voidaan viettää mukavissa olosuhteissa. Juuri tällaisissa tapauksissa Wallas on korvaamaton. Wallas mahdollistaa mökin käytön mielekkäällä tavalla läpi vuoden ja myös pakkaskauden aikana. Wallas on enemmän kuin pelkkä lämmitin, se on apulainen, jota voit ohjata kotoa käsin ja lisätä näin mukavuutta helposti ja edullisesti.
 
2. Mitkä ovat Wallas-lämmittimen hyvät ja huonot puolet
Hyviä puolia on varsin paljon. Jos haluat etäohjauksen avulla käynnistettävän lämmitysratkaisun, jossa voit soittaa mökille lähtiessäsi ja kytkeä lämmittimen päälle jotta saavut lämmitettyyn mökkiin, on ratkaisu Wallas. Tätä mahdollisuutta käytetään paljon mökkeilijöiden parissa sillä se tekee jopa lyhyistä viikonloppukäynneistä huomattavasti miellyttävämpiä myös syksyisin ja talvisin.
 
Etuja ovat siis mahdollisuus saapua valmiiksi lämmitettyyn mökkiin ja poistaa kosteus vuodevaatteista ja tyynyistä, jotta uni maittaisi paremmin. Matala virrankulutus ja pieni polttoaineenkulutus ovat myös etuja, jotka auttavat pitämään käyttökustannukset matalina. Termostaattiohjaus lisää mukavuutta estäen lämpenemisen liian kuumaksi ja säästämällä polttoainetta. Kaikki pakokaasut eli palamiskaasut johdetaan ulkoilmaan mikä optimoi sisäilman laadun. Pieni koko helpottaa varastointia ja kuljetusta jos lämmitintä pitää siirtää. Etuja on paljon, haittapuolia todella vähän.

Jos halutaan etsimällä etsiä jotakin haittapuolia sellainen voi olla polttoainesäiliön täyttö täyteen, jos mökille ei ole autotietä perille saakka. Toisaalta polttoainetta voi kuljettaa pienemmissä astioissa ja sama polttoaineen kuljetusongelma koskee myös petroli- ja kaasukäyttöisiä lämmittimiä.

3. Kuinka paljon sähkövirtaa ja polttoainetta Wallas-lämmitin kuluttaa?
Wallas-lämmittimien suuri etu on se, että ne kuluttavat vain vähän polttoainetta ja sähkövirtaa, mikä on tietysti tärkeää mökkiolosuhteissa, joissa on vain aurinkopaneelijärjestelmä.

Jos käytät Wallas-lämmitintä maksimiteholla polttoainetta kuluu 4 dl tunnissa. Mutta käyttö täydellä teholla ei yleensä ole tarpeen, ja Wallas on varustettu termostaatilla, joten voit säätää lämmitystehoa pienemmälle ja toisaalta kun termostaatilla asetettu tavoitelämpötila on saavutettu termostaatti alkaa säätää lämmitintä jolloin polttoainetta säästyy.
 
Wallas-lämmittimen virrankulutus käynnistyksen yhteydessä on noin 15 A ja sen jälkeen, riippuen siitä, käykö lämmitin täydellä teholla tai minimiteholla tai jossain näiden välillä, virrankulutus on välillä 4,8 Ah - 9,6 Ah vuorokaudessa. Mikä on erittäin pieni virrankulutus!
 
4. Eikö petrolin käyttö muutu lainvastaiseksi Norjassa vuonna 2020? Kuinka saan polttoaineen kuljetettua mökille?
Vuoden 2020 tammikuussa Norjassa voimaan astuva laki kieltää lämmitysöljyn ja petrolin käytön lämmittämiseen, mutta mökeissä joissa ei ole sisäänrakennettua verkkosähköä, kuten esim. 12 V aurinkopaneelijärjestelmällä varustetut mökit tai kokonaan ilman sähköjärjestelmää olevat mökit eivät kuulu kiellon piiriin. Mainitun tyyppisissä mökeissä voi edelleen mainitun ajankohdan jälkeenkin käyttää Petrolia, mutta voi olla ympäristöystävällisempää vaihtaa diesel-polttonesteeseen.

Wallas on joka tapauksessa valmis käytettäväksi diesel-polttonesteellä, joten lämmitin polttaa polttoaineena diesel-polttonestettä vähintään yhtä tehokkaasti ja puhtaasti kuin petrolia. Voit siis rauhassa investoida Wallas-lämmittimeen ja olla varma, että sitä saa käyttää niin kauan kuin mökkiäsi ei ole liitetty sähköverkkoon. Jos jossain vaiheessa liität mökkisi sähköverkoon voit aina myydä Wallas-lämmittimesi eteenpäin.

Jos pääset ajamaan autolla lähelle mökkiäsi ongelmaa polttoaineen kuljetuksen suhteen ei ole. On järkevää täyttää polttoainetankki syksyllä ennen lumentuloa. Kylmän talven aikana voit helposti käyttää kaikki 175 litraa, mutta kulutettu määrä riippuu tietysti mökin käyttöasteesta ja lämmitystarpeesta.
 
Voit vaihtoehtoisesti kuljettaa polttoaineen myös 20 litran astiossa tai muissa kannettavissa säiliöissä.
 
5. Kuinka nopeasti mökki lämpenee?
Kokemuksen mukaan mökin sisälämpötilan ollessa alle 0 °C lämpötilassa lämmitettävän tilan lämpötila nousee 15 °C vuorokauden aikana. Jos alkulämpötila on   -5 °C on lämpötila +10 °C vuorokauden kuluttua.
 
Lämmitysnopeus riippuu myös siitä, kuinka mökki on eristetty. Joiden mökkien tapauksessa päivänvalo paistaa lautojen välistä, toisissa eristeenä on käytetty vuorivillaa tai vastaavia materiaaleja. Eristys vaikuttaa myös siihen kuinka nopeasti lämmitettävä tila lämpenee ja kuinka paljon polttoainetta lämmitykseen kuluu mutta nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että lämpötila nousee keskimäärin 15 °C vuorokaudessa.

Paras ja tehokkain lämmitystä tehostava ratkaisu on asentaa lämmön avulla pyörivä lämmitettyä ilmaa lämmitettävään tilaan levittävä hiljainen tuuletin Wallas-lämmittimen päälle, ks. esimerkiksi Sirocco tai Neat 864.
 
6. Muodostuuko Wallaksen käytön aikana paljon melua? Muodostuuko hajuja tai savua?
Wallas-lämmittimet ovat todella hiljaisia. Jos asennat lämmön avulla toimivan tuulettimen yläosaan (kuten suosittelemme lämpimästi) kuulet todella vähäisen suhinan tuulettimen pyöriessä ja levittäessä lämpöä lämmitystilaan.

Ajoittain voi kuulua hiljainen ääni polttoainepumpun toimiessa. Itse asiassa se muistuttaa vanhanaikaisen kaappikellon hidasta ja tunnelmallista naksutusta. Tämä ääni kuuluu ensimmäisen vuorokauden aikana mutta sen jälkeen ääntä ei kuulu!

Wallas-lämmittimen poltto tapahtuu suljetussa kammiossa puhtaalla sinisellä liekillä. Palamisreaktio on täysin hajuton ja savuton! Pakokaasut johdetaan ulos mökin sisätiloista, päinvastoin kuin siirrettävän petrolilämmittimen tai kaasulämmittimen tapauksessa, jolloin pakokaasut pääsevät lämmitettävään tilaan. Asennustavasta riippuen Wallas-lämmittimen pakokaasut johtuvat ulos ulkoilmaan seinäläpiviennin kautta tai katon läpi johdetun hormin kautta.
 
7. Mitä minun tulee ottaa huomioon asennuspaikan suhteen?
Parhaan lämmitystehon ja vaikutuksen sekä lopputuloksen saat asentamalla Wallas-lämmittimen siihen tilaan, jossa lämmitystä tarvitaan eli tilaan, jota käytetään eniten. Tyypillisesti kyseeseen tulee mökin keittiö tai tupa/olohuone. Joka tapauksessa kyseisessä tilassa tulee olla riittävän tehokas ja tukkeutumaton ilmanvaihto riittävän korvausilman takaamiseksi.

Wallas-lämmittimiä on saatavana klassisessa antrasiitin harmaassa värissä tai puhtaan valkoisena - valitse parhaiten oman mökkisi sisustukseen sopiva väri.

Jos aiot johtaa palamiskaasut ulos mökistä seinän läpi tai olemassa olevan hormin kautta, joudut asentamaan lämmittimen rakenteiden sallimissa puitteissa. Seinän läpi tapahtuvassa asennuksessa vaihtoehtoja on yleensä enemmän kuin olemassa olevan hormiasennuksen tapauksessa.
 
8. Onko Wallas helppo asentaa?
Voit hyvin asentaa Wallas-lämmittimen myös itse kunhan perehdyt käyttöohjeeseen ja asennukseen liittyviin määräyksiin perusteellisesti ja noudatat niitä. Varaa sopivat työkalut asennustyöhön. Tarkista kaikki asennustarvikkeet ja työkalut sekä lämmittimen osat ennen kuin lähdet mökille asentamaan lämmitintä.
 
Lisätietoa asentamisesta ja Wallas asennusvideon löydät täältä.

Jos sen sijaan haluat käyttää vapaa-aikasi muuhun kuin lämmittimen asentamiseen, voit kääntyä Wallas-jälleenmyyjän puoleen, joka tarjoaa Wallas-tuotteiden asennuksia tilauksesta.

Täältä löydät lähimmän Wallas-jälleenmyyjän!
 
9. Kuinka saan kuljetettua lämmittimen mökille?
Lämmitin ei ole kovin painava. Wallas 26 painaa vain 18,5 kg ja Wallas 40 vain 25 kg. Kesällä voit käyttää siirtämiseen kottikärryä ja talvella pulkkaa tai ahkiota. Säiliöt ovat hieman kookkaampia kooltaan, mutta ovat kevyitä joten niiden kuljettaminen mökille ei ole ongelma.. 

10. Olen käyttänyt polttoaineena valopetrolia mutta haluaisin käyttää diesel-polttonestettä, onko se mahdollista? Pitääkö minun ottaa huomioon jotakin erityistä polttoaineen vaihdon suhteen?
Voit siirtyä diesel-polttonesteeseen ilman ongelmia!
 
Viime vuosien aikana myynnissä olevat Wallas-lämmittimet on lähtökohtaisesti suunniteltu toimimaan diesel-polttonesteellä joten voit siirtyä petrolista diesel-polttonesteeseen ilman ongelmia.

Vanhempien lämmittimien suhteen on syytä suorittaa testaus: vaihda polttoaineeksi diesel-polttoneste ja testaa toimiiko poltto yhtä hyvin kuin petrolia käytettäessä. Jos havaitset puutteita palamisen suhteen voi olla että sinun tulee toimittaa lämmitin huoltoon ja pyytää säätämistä jotta diesel-polttoneste palaa optimaalisesti.

Muista lisätä kondenssiveden poistoainetta samalla tavalla kuin petrolia käyttäessäsi, lisää kondenssiveden poistoainetta vähintään joka syksy. Noudata pullossa olevia ohjeita.


Löysitkö tämän artikkelin hyödyllisenä? 

Jaa tämä: