Näin ylläpidät hyvää hygieniaa jääkaapissasi

mandag 9. juli 2018

Mukavina kesäpäivinä haluamme nauttia kesämökin rauhasta ja myös syödä hyvää ruokaa pitkin päivää. Pienellä ylimääräisellä työllä ja huolellisuudella voi varmistaa sen, että ruoka maistuu ja kesäloma onnistuu myös ruokailun osalta fantastisesti!

Hyvä lähtökohta on puhdistaa ja pestä jääkaappi huolellisesti ennen mökille majoittumista. Kotona jääkaappi tulee yleensä pestä kerran viikossa, mutta mökillä pärjää hieman harvemmin suoritulla puhdistuksella.

Ruoan oikea säilytys
Monissa veneissä ja monilla mökeillä on rajoitetusti tilaa jääkaapille. Monesti jääkaappi sullotaan täyteen ja ruoat laitetaan minne ne mahtuvat ja sitten vain toivotaan parasta. On hyvä muistaa, että kaasujääkaappejakin on saatavissa useina eri kokoina. Ruoan kunnolliselle jäähtymiselle on oleellisen tärkeää, että jäähtynyt ilma pääsee ympäröimään ruoka-astian kunnolla mahdollisimman monesta suunnasta ja että ruoka-astiat eivät ole aivan kiinni toisissaan. Siksi on suositeltavaa käyttää tilavuudeltaan mahdollisimman suurta jääkaappia.

Lisätietoja valikoimastamme löytyvistä jääkaapeista saat tästä!

Vihje: Jos nautit jäätelöstä aamupalan yhteydessä tai haluat nauttia drinkkisi illan päätteeksi jääpalojen kera, oikea vaihtoehto voi olla Ventus 185 tai Ventus 225, jotka ovat kookkaampia yhdistelmäkaappeja omalla pakastelokerolla.

Ongelma on usein se, että jääkaapille on vain rajoitetusti tilaa, jolloin vaarana on se, että jääkaappiin tungetaan liikaa ruoka-aineita. EI ole kuitenkaan syytä paniikkiiin, muutamia helppoja käytäntöjä noudattaen hygieniaa on helppo ylläpitää ja lisäetuna tulee vielä se, että jääkaapin sisältö on aina hyvässä järjestyksessä!

  • Säilytä raaka kala ja raaka liha aina erillään ja etäällä muista ruoka-aineista.
  • Peitä ruoka-astioissa olevat ruoat muovikelmulla tai ilmatiiviillä kannella jotta ruoka-aineiden hajut eivät sekoitu.
  • Pidä raaka-aineet ja valmiit ruoat erillään toisistaan.
  • Ylimmälle ja keskimmäiselle hyllylle ruoat jotka ovat valmiita nautittavaksi: jugurtit, päivällisestä jääneet vielä syömäkelpoiset ruoat (muovikelmulla peitettynä), meijerituotteet jne.
  • Laita raa'at ruoka-aineet kuten liha ja kala alimmalle hyllylle omiin pakasterasioihinsa tai muovikalvolla peitettyihin astioihin - varo että raaka-aineista ei tipu nesteitä muiden ruoka-aineiden päälle tai kaappiin.

Lisää mökkeilyn ja veneilyn mukavuutta
Jääkaapin hankinta mökille tai veneeseen on suuri edistysaskel lomailun mukavuustason nostamisessa. Jos sinulla ei ole jääkaappia mökillä käytät ehkä maakellaria, jossa koetat pitää ruoat ja juomat viileinä kesähelteillä. Tai ehkä sinulla on nk. kylmälaukku johon laitat kylmäkalleja kotoa lähtiessä? Jääkaapin avulla helpotat ruokailua ja ruoanlaittoa ja voit nauttia enemmän itse lomailusta.

Vinkki: Pidä ruoka lämpimänä tarjoiluhetkeen saakka - useimmat bakteerit kuolevat 70 - 80 asteessa.

Ruoan säilyvyyden kannalta oleellista on vakaa ja sopiva lämpötila. Kaasujääkaapin avulla saat molemmat. Kaasujääkaappi on kätevä vaihtoehto eikä sinunt tarvitse huolehtia muusta kuin siitä, että käytössäsi on kaasupullo, jossa on kaasua.

Tärkeää on tasainen lämpötila
Lämpötilan seuranta on aina suositeltavaa. Käytännössä lämpötila usein nousee yli 4 asteen rajan.

Vihje: Älä koskaan laita lämpimiä ruokia jääkaappiin. Anna ruoan jäähtyä keittiön pöydällä ensin huonelämpötilaan ja laita vasta sitten jääkaappiin.

Matalat lämpötilat eivät tapa bakteereita, mutta estävät niiden leviämisen. Mitä matalampi lämpötila, sitä hitaammin bakteerit voivat levitä.

- Kaasujääkaapit ovat termostaattiohjattuja ja pitävät siksi lämpötilan sisällä jääkaapissa matalana, kertoo Sunwindin tekninen päällikkö Alexander Haug.

- Jos jääkaappi ei kylmene haluamaasi tasoon, kyseessä on harvoin itse jääkaapin toiminta. Tarkista ainakin, että ilma pääsee kiertämään tehokkaasti koko jääkaapin ympäri ja että jääkaappi on tilassa, jossa ilmanvaihto toimii, kertoo Alexander.

Vihje: Muista laittaa vanhimmat ruoat jääkaapin kylmimpään osaan!
 
Seuraa vihannesten kuntoa
Jos säilytät paria perunaa pitempään niistä voi muodostua todellisia bakteeripommeja. Sama koskee vihreitä vihanneksia, hedelmiä, pähkinöitä. Seuraa näiden kuntoa huolellisesti.

Vihje: Varmista, että vihanneksissa ei ole multaa tai likaa - multa tippuu jääkaappiin kuivuttuaan ja saastuttaa jääkaapin sekä sen sisällä olvat muut ruoat.

Näin pidät kaasujääkaapin puhtaana:
  • Puhdista jääkaappi aina kun lähdet mökiltä
  • Pese lämpimällä saippuavesiliuoksella
  • Kuivaa pehmeällä, hieman kostealla kankaalla saippuajäämien poistamiseksi
  • Älä koskaan kuivaa jäämiä kuten maitotipat ja raa-asta lihasta tippunet neste samalla rätillä tai samanaikaisesti
  • Muista pestä kädet huolellisesti!


Löysitkö tämän artikkelin hyödyllisenä? 

Jaa tämä: