Oletko asentanut aurinkopaneelisi oikein?

fredag 4. august 2017

Aurinkopaneelien oikea asennus on oleellisen tärkeää mikäli aurinkopaneeleista halutaan irti maksimaalinen energia. Olemme nähneet lukemattomia painaismaisen huonoja asennuksia yli 25 vuoden aikana. Ethän vain ole sortunut yleisimpiin virheisiin?

Yllä olevassa kuvassa on kaksi aurinkopaneelia, molemmat asennettuna väärin. Vasemmanpuoleinen aurinkopaneeli on korkeiden pensaiden varjostama. Oikeanpuoleinen aurinkopaneeli on asennettu korkealle...mutta on kokonaan varjossa.
Mökeillä on tyypillisesti mahdollisuus tuottaa suhteellisen paljon 12 V:n virtaa mutta useimmissa tapauksissa on sorruttu kardinaalisyntiin eli aurinkopaneelit on asennettu väärin.


Väärä asennus tuottaa katastrofaalisen lopputuloksen
Varjot aurinkopaneelissa ovat pahin virhe, sillä 10% varjostuma aurinkopaneelin pinta-alalla voi aiheuttaa 90%:in kapasiteettivajeen. Toistamme tämän hämmästyttävän tosiasian vielä kerran - 10% varjostuma pudottaa tehoa jopa 90%. Aurinkopaneelien oikeanlainen sijoittelu ja asennus on ehdottoman tärkeää, mikäli aurinkopaneeleista halutaan täysi teho irti.
 
- Jopa pienet varjostumat aurinkopaneelin pinnassa aiheuttavat merkittävää tehohävikkiä, kertoo Alexander Haug, Sunwind-yhtiön tekninen johtaja. Hänellä on arkistoituna paksu nippu valokuvia kohteista, joissa aurinkopaneelit on asennettu väärin. Hän käyttää näitä kuvia esimerkkeinä esitelmöidessään ja kouluttaessaan aurinkopaneelien oikeaoppista asennusta.
 
Aurinkopaneelien oikeaoppinen asennus
Aurinkopaneelien optimaalinen asennus ei itsessään ole kovin vaikeaa.

Suuntaus kohti etelää.
Etelä on optimaalinen suunta aurinkopaneelien aktiiviselle pinnalle ja takaa maksimaalisen aurinkoenergian osumisen aurinkopaneeliin (aurinko nousee idästä ja laskee länteen). Seuraavaksi paras vaihtoehto on lounaan suunta, hieman riippuen mökin sijainnista ja maastosta.

Suurin tehontuotto on aamu 10:stä iltapäivän 14:ään
Aurinkopaneelin tulee saada maksimaalinen määrä auringon säteilyä mainittuna kellonvälinä. Mitä pitempään auringon paiste osuu aurinkopaneeliin sitä parempi, mutta varmista, että näin tapahtuu ainakin mainittujen kellonaikojen välillä!
 
Aurinkopaneelien optimaalinen kallistuskulma
Tämä riippuu vuodenajasta. Tässä tarkoitetaan sitä kulmaa, johon aurinkopaneeli on asennettu sillä seinällä jolle se on sijoitettu. Kehykseen tai telineeseena asennettujen aurinkopaneelien kallistuskulmaa tulisi voida säätää. Kerran kesässä ja kerran talvella tehtävä säätö riittää periaatteessa. Kesällä aurinko nousee korkeammalle taivaankannalla jolloin 35 asteen kulma on ihanteelllinen. Talvella aurinko ei nouse kovin korkealle Pohjoismaissa ja 15 asteen kallistuskulma on ihanteellinen talviaikana.
 

Tämä aurinkopaneeli on käytännöllisesti katsoen puun "sisällä". Mökkiin tuskin saadaan haluttua sähkövirtaa ja kysymyksessä on itsestäänselvästi väärä sijoittelu!
 
Onko saatavissa kääntyviä aurinkopaneeleita?
Markkinoilla on saatavissa yksinkertaisia ratkaisuja, joilla aurinkopaneelit saadaan kääntymään ja seuraamaan aurinkoa mutta useimmissa tapauksissa aurinkopaneeleita kääntävä moottori kuluttaa enemmän virtaa kuin mitä aurinkopaneelit tuottavat, joten ratkaisusta ei ole käytännön hyötyä, kertoo Sunwindin Marianne Emblemsvåg.
 
Alexander Haug jatkaa - Käyttövarman vähän virtaa kuluttavan kääntyvän järjestelmän kustannukset ovat myös niin suuret, että suurimmalla osalla mökkeilijöistä ei ole tarkoituksenmukaista harkita moisen hankkimista. Yksinkertaisempi, parempi ja enemmän tehoa käyttöön tuottava ratkaisu on asentaa aurinkopaneelit edellä mainittuja ohjeita noudattamalla!

Kompastuskiviä
On olemassa joukko ongelmia, joita et ole ehkä koskaan tullut edes ajatelleeksi kun asennat aurinkopaneeleita. Klassinen esimerkki ovat mökit, joissa aurinkopaneelit on ripustettu välittömästi räystään alapuolelle, jolloin ne ovat varjossa. Puut ja pensaat sekä paksut oksat, jotka voivat aiheuttaa varjoja aurinkopaneelien aktiiviselle pinnalle tulee joko kaataa tai trimmata niin että varjoja ei muodostu. Myös piiput ja lautasantennit voivat aiheuttaa varjoja. Ja jos lunta sataa paneelien pintaan on syytä käyttää soveltuvaa harjaa ja pitää aurinkopaneelien pinnat puhtaina!
 
Varjoja ei voi välttää - mikä ratkaisuksi?
Hyvä esimerkki haastavasta asennuskohteesta on purjevene, joka merellä kulkee milloin minnekin suuntaan ja jossa purjeet ja muu riki aiheuttaa jatkuvasti varjoja joiden paikka vaihtuu. Tällöin on tärkeää selvittää käytännön kokein varjoisimmat kohdat ja välttää niitä asennuskohteena ja valita sen sijaan paikat joihin osuu todennäköisimmin eniten auringonvaloa. Purjeveneisiin on saatavissa aurinkopaneeleita, joita on mahdollista liittää toisiinsa ja toisaalta myös siirrettäviä aurinkopaneeleita, joiden paikkaa voi siirtää varjojen siirtymisen mukaan. Toinen vaihtoehto on asentaa useampia pienempiä aurinkopaneeleita eri puolille venettä siten, että niiden yhteenlaskettu virtatuotto täyttää minimitarpeen.
 
Mökeillä voi toimiva ratkaisu olla asennus katolle seinän sijaan. Tämä edellyttää että lumen määrä talvella ei ole kovin suuri tai sitä että aurinkopaneeleita on mahdollista puhdistaa lumeasta usein ja turvallisesti. Toinen vaihtoehto on asentaa aurinkopaneelit kokonaan erillään seisovaan tolppaan tai telineeseen jolloin aurinkopaneelien suuntaaminen optimaalisesti voi olla helpointa toteuttaa ja asennuskohde voidaan valita siten, että tarvetta pihapuiden kaatamiseen tai karsintaan ei ole. 
 


Löysitkö tämän artikkelin hyödyllisenä? 

Jaa tämä: