Näin valmistelet mökkisi talvea varten.

28. februar 2017

Kesämökkeilijöiden, jotka eivät käy mökillä talven aikana muutoin kuin tarkistamassa paikat tulisi valmistella mökki talvikautta varten. Tältä sivulta löydät muistilistan jonka avulla mökin talvikauteen valmistelu onnistuu järjestelmällisesti.

 1. Kerää puutarhakalusteet suojaan katettuun tilaan ja kiinnitä muut tavarat pihalla niin että ne eivät lennä pois tuulen vaikutuksesta.
 2. Hiiret hakeutuvat sisätiloihin syksyisin joten tiivistä kaikki reiät (hiiret mahtuvat sisään halkaisijaltaan noin 1,5 cm aukoista) ja kuljeta pois kaikki ruoka-aineet mökin sisältä ja pihalta.
 3. Anna ruohikon kasvaa hieman pitemmäksi, näin vältät pihanurmikon pakkasvauriot
 4. Puhdista rännit lehdistä ja roskista ja poista ränniputkien tukokset. Suorita puhdistukset ja tarkistukset ennen pakkaskautta.
 5. Laita ulkovessaan reilusti kuiviketta.
 6. Tyhjennä pumput, vesiletkut ja liittimet vedestä, irrota vesiletkut vesisäiliöistä, hanoista, putkista ja vedenlämmittimestä.
 7. Tarkista, että kaikki ikkunat ja ovet ovat kunnolla lukittuja ja että ne ovat tiiviitä. Jos mökissä ei ole peruslämmitystä talven aikana jätä kaikki tuuletusventtiilit auki kosteuden kertymisen välttämiseksi. Tämä nopeuttaa samalla mökin lämmittämistä kun seuraavan kerran palaat mökille viettämään aikaa. (Jos kosteus aiheuttaa ongelmia suosittelemme aurinkotuulettimen asennusta).
 8. Vedä verhot ikkunoiden eteen ja vie pois arvoesineet, aseet ja muut vastaavat kaupungissa säilytettäväksi.
 9. Jos epäilet kattorakenteiden kestävyyttä ja varsinkin jos lunta sataa paljon talven aikana suorita katon lumenpoisto talven aikana tarpeen mukaan.
 10. Suorita tarkistus katolla ilmanvaihtoventtiilien ja putkiläpivientien tiiviyden varmistamiseksi. Vesivauriot tapahtuvat tyypillisimmin keväällä katolla olevan lumen alkaessa sulaa.
 11. Jos mökillä on Wallaksen valopetrolilämmitin tai vastaava laita valopetrolitankkiin kosteudenpoistoainetta.
 
Vesivauriot
Keväisin monet sadat mökkeilijät yllättyvät ikävällä tavalla jos eivät ole valmistelleet mökkiä riittävän hyvin talvikautta varten. Useimmin tavattu vaurio liittyy pakkasen halkaisemiin tai vaurioittamiin vesiputkiin. Kun jää sulaa vesi valuu mökin sisäosiin ja aiheuttaa vesivaurioita. Suuren ongelman muodostaa pitkään seisova vesi joka voi aiheuttaa varsin mittavat vaurioit rakenteisiin ja materiaaleihin. Sulje siis ensimmäiseksi vedensyöttö. Avaa sen jälkeen kaikki vesihanat niin että putket pääsevät valumaan tyhjiksi. Monet kesämökkeilijät eivät tiedä että vakuutusyhtiöt edellyttävät päähanan sulkemista silloin, kun mökkeilijä on poissa mökiltä pitempään (tyypillisesti 3 vuorokautta pitempään) vuodenajasta riippumatta.
 
Sen lisäksi että vedensyötön tulee olla suljettuna vaativat vakuutusyhtiöt usein sitä, että kiinteästi asennetun vesijärjestelmän tapauksessa mökissä on peruslämpö päällä vaikka mökillä ei oleskeltaisikaan. Muista, että mökillä voi olla pakkasta vaikka kaupungissa ei näin olisikaan. Tavanomaisessa mökin vesijärjestelmässä putkiin ja muihin vesijärjestelmän varusteisiin voi muodostua pakkasvaurioita vaikka vesijärjestelmän päähana olisikin suljettu. Putkiin, letkuihin, hanoihin ja säiliöihin jää aina jonkin verran vettä. Siksi on yleensä järkevää pitää päällä peruslämpöä mökissä läpi talven.
Mökeissä joissa ei ole kiinteää vesijärjestelmää riittää että vesisäiliöt ja letkut jne. tyhjennetään, jolloin lämmitys voidaan sulkea.

Muistilista veden poistolle (ilman kiinteää vesijärjestelmää oleva mökit):
 • Sulje vedensyöttö
 • Tyhjennä pumppu (jos käytössä) antamalla sen käydä kuivaksi (mikäli pumppu kestää tyhjänä käytön kuten kaikki Sunwindin pumput).
 • Tyhjennä kaikki putket avaamalla hanat ja tyhjennysventtiilit, jätä hanat auki talven yli.
Jos mökissä on propaanikäyttöinen vedenlämmitin tarkista tyhjennystoimenpiteet lämmittimen käyttöohjeesta. Puhalla voimakkaasti läpi putkiston varmistaen että putkistossa ei ole vettä. Saman voit tehdä hanoille.
 • Hanoihin voi olla myös järkevää laittaa hieman jäänestonestettä tai teknistä alkoholia.
 
Lisävihjeita mökin talvikauden esivalmisteluihin:
 • Jäätymisvaurioiden ja haljenneiden vesiputkien välttämiseksi on ehdottoman tärkeää että suljet päävesihanan ennen kuin lähdet mökiltä ennen talvea.
 • Sulje ilmanvaihtoventtiilit ja ikkunat
 • Jos on olemassa pakkasriski täytä kaikki vesilukot, hanat ja WC-pytyt jäänestonesteellä
 • Mikäli mahdollista älä anna mökin sisätilan pudota alle +10 ºC
 • Vältä asentamasta vesiputkia, letkuja, saniteettivarusteita ja vastaavia kylmiin välitiloihin, lattioihin, vintille tai katolle.
 
 

Jaa tämä: