Kaasuasennusohjeita

23. februar 2016

”Säädös tulenaroista tai paineistetuista polttoaineista” määrää seuraavaa:

Asuin- tai julkisessa käytössä olevien kaasulaitteiden ammattimaisen ja turvallisen asennuksen varmistamiseksi tulee kiinteästi asennettavan kaasua käyttävän laitteen, putkiston ja säiliöiden olla dokumentoidun pätevyyden omaavan asentajan asentamia. Tämä vaatimus ei koske yksinkertaisia kaasuasennuksia vapaa-ajan kiinteistöihin. Mökeillä on melko tavallista, että keitinlaite tai hella on kaapin päällä tai sivulla ja keittiön kaapin sisällä on kaasupullo, johon on kytketty kaasusäädinsetti. Näin toimittaessa pitää aina huolehtia hyvästä tuuletuksesta ja on suositeltavaa, että kaapin jalustassa on ilma-aukkoja/ritilä.  Asennettaessa useampi kuin yksi laite, voi olla järkevää suunnitella järjestelmä automaattisilla ominaisuuksilla, sellainen järjestelmä vaatii pullojen ja kaappien sijoittamisen ulkopuolelle. Vaatimuksena on myös, että asentajalla tulee olla dokumentoitu pätevyys laitteiden asentamiseen.

 

Nestekaasuletkujen tulee olla propaaninkestävää materiaalia. Suurin sallittu letkun pituus on 1,2 metriä ja tämän pituuden ylittyessä pitää tehdä putkisto. Vaihda letku joka 3. vuosi.

 

Putket: Putkistossa pitää käyttää hehkutettuja kupariputkia. Ne pitää sijoittaa siten, että ne on helppo tarkistaa. Seinän läpi vedettäessä pitää käyttää läpivientiputkea. Tällaisessa järjestelmässä pitää myös jokaiseen kytkettyyn laitteeseen asentaa sulkuventtiili.

 

Nestekaasupullot: Nestekaasupullon tulee aina olla pystysuorassa asennossa, myös kuljetuksen aikana, muuten varoventtiili ei toimi. Nestekaasupulloja ei koskaan saa käyttää tai säilyttää maanalaisissa tiloissa, esimerkiksi kellarissa.

 

Nestekaasun säilytys kotona tai vapaa-ajan asunnossa:

Määräysten mukaan sisätiloissa saa säilyttää enintään 25 kg nestekaasua.

 

Yksinkertaisen nestekaasujärjestelmän asennus:

Selvitä, mikä on etäisyys säiliöstä hellaan tai jääkaappiin (enintään 1,2 metriä). Katkaise sen jälkeen letku oikean pituiseksi. Pujota letkunkiristin kaasuletkuun ja työnnä sitten letku letkuistukkaan paikoilleen. Ruuvaa sitten letkunkiristin tiukalle. Kiinnitä letku samalla tavalla painesäätimeen. Kun laite on valmis asennettavaksi, tarkista se vuotojen varalta. Sulje liitetyt laitteet ja avaa kaasu säätimestä kääntämällä katkaisin päälle (liekin kuva näkyy). Suihkuta sitten kaikki liitoskohdat vuotospraylla tai saippuavedellä. Jos asennus ei ole tiivis, vuotokohtiin tulee pieniä kuplia. Mikäli havaitset vuodon, kiristä letkunkiristintä tiukemmalla ja toista vuototesti. Suosittelemme, että vuototesti suoritetaan säännöllisesti.

Katso lisätietoja osoitteesta www.tukes.fi.


Löysitkö tämän artikkelin hyödyllisenä? 

Jaa tämä: