Urnorsk-maanviljelijät: Bjørn Åge ja Rita Sveahjortista

19. februar 2019

Aviopari Rita Helen Rønning ja Bjørn Åge Gundersen asuvat ja työskentelevät Sveen Østren maatilalla. Tässä tarinaa norjalaisista Urnorsk-maanviljelijöistä, heidän maatilastaan eläimineen sekä heidän työstään!

Avioparin maatilalla laiduntaa noin 60 naaraspeuraa ja 55 – 60 vasikkaa. Yhteistyössä Sunwindin kanssa Bjørn Åge ja Rita haluavat jakaa vihjeitä siitä, kuinka voit valmistaa hyvää ruokaa peurasta, joka on valmistettu ulkopadassa tai grillissä, kertoa ruokaresepteistä ja kertoa yleisesti minkälaista elämä maatilalla on.

Urnorsk-maanviljelijät
Me kaikki kaipaamme paikallista ympäristöystävällistä lähiruokaa, jota voi valmistaa Urnorsk-grillin avulla. Tämän artikkelin alussa mainitsemme esimerkin pohjoismaalaisesta maanviljelijäpariskunnasta, joka jakaa arvomaailmamme: pohjoismaalaiset perinteet, pohjoismaalainen laatu ja viimeisenä muttei vähimpänä – rakkauden pohjoismaalaiseen ruokaan.

Olemme kulkeneet ristiin rastiin Norjaa ja löytäneet todella ainutlaatuisia ruoan tuottajia.

Lähiruokaa Urnorsk-grilleihin
Hyvälaatuiset ja tuoreet raaka-aineet ovat aina tärkein lähtökohta erinomaisen grilliruoan valmistamisessa.
Peuranliha on vaikeasti saatavissa oleva raaka-aine, joka kuitenkin tarjoaa ainutlaatuisen miedon villieläimen lihan maun. Se maistuu erittäin maukkaalta suoraan grilliltä, tarjoiltiinpa se sitten hampurilaismuodossa lisukkeineen Kokegropenin Disa-kaasugrillillä, ulkopata Emblan avulla tai vaikkapa Vilja-kaasugrillillä valmistettuna.


Kokki ja palomies mieltyneet hirvenlihaan
Rita Rønning Sveahjortista on koulutettu ja pätevä kokki, jonka aviomies Bjørn Åge Gundersen työskentelee palomiehenä.

Ritan kokemus sekä suurtalousjärjestelmistä että ravintolakeittiöistä takaa sen, että Ritan osaaminen ruoanvalmistuksessa on ylivertainen – erityisesti mitä tulee hirvenlihaan.

Pariskunta nähdään usein erilaisilla markkinoilla kertomassa kuinka peuranlihasta voi valmistaa maukasta ruokaa grillaamalla.

Kaasugrillit Disa ja Fryd soveltuvat erityisen hyvin yllä mainittuun tarkoitukseen. Kokegrop-grilliritiläjärjestelmän on nimittäin mahdollista valmistaa monenlaisia ruokia grillillä ja vieläpä samaan aikaan. Vaihtamalla grilliritilä välillä valurautapataan mahdollistaa perunoiden keittämisen samalla kun grillaat lihan valmiiksi. Tai vaihtamalla ritilän vihannespataan voit keittää perunat sivupolttimon tulella ja valmistaa maukkaita grillattuja vihanneksia.

Palomiehenä työskentelevä Bjørn Åge vastaa maatilan eläimistä ja maatilan hoidosta.

 
Kuninkaallista kohtelua kruunupäille
- Meidän maatilallamme eläimet voivat hyvin! kertoo Bjørn Åge. Noin 200 hehtaaria, joka koostuu sekä nk. takamaasta että pihamaasta takaa sen, että peurat voivat hyvin.

Kesällä eläimillä on käytössään suuri lampi, jossa eläimet voivat kylpeä koska tahansa.
- Se mistä eläimet pitävät erityisesti on se, kun tarjoamme niille porkkanoita, joka tuo hieman vaihtelua ruokavalioon!

Sveahjortin gourmet-kassi
Ajatus ruokakassista syntyi jo varhain Bjørn Ågen ja Ritan kesken. Ajatuksesta kehittyi gourmet-kassi, joka on ruokakassi täynnä paikallisesti tuotettua hirveä pääraaka-aineena. Mutta kassi sisältää muutakin kuin vain hirvenlihaa: mukana on lisänä vihanneksia, perunoita, perinteistä norjalaista Flatbrød-leipää ja mausteita sekä juomia, joita muut paikallisruokatuottajat samalla alueella ovat tuottaneet. Tuotteet noudattavat vuodenaikojen sykliä ja muuttuvat läpi vuoden aina sen mukaan mitä on saatavilla tuoreena.
Ruokakassimme sisältää aina myös ruokareseptejä, joiden avulla voit tehdä vaikutuksen niin perheeseen kuin ystäviinkin.Esimerkiksi hirvipata on erinomainen ruokalaji, jota voi valmistaa esimerkiksi Jette-ulkopadan avulla. Jos käytössä on sekä grilliritilä ja kattilan ripustin voit valmistaa käytännöllisesti katsoen mitä tahansa Jetten avulla – mutta harva ruoka maistuu yhtä hyvältä kuin hirvipata, joka on saanut seistä ja kypsyä pitkään. Ja parasta on jos voit nauttia ruoan ulkona!

Halu edistää muidenkin pohjoismaalaisten lähiruokatuottajien toimintaa
Pieni lisäjuoni Sveahjortin pariskunnalla on auttaa muitakin lähiruokatuottajia kehittämään vastaanvanlaisia palveluita ja toimintaa. He toimivat yhteistyössä sekä muiden paikallisten lähiruokatuottajien kanssa mutta myös Rita ja Bjørn Ågesin kotipaikkakunnan Nord Østerdalin alueen vastaavien tuottajien kanssa. Tässä yhteydessä aiemmin mainittu gourmet-kassi on erinomainen esimerkki toimivasta ideasta jota käytetään laajemminkin.

- On erittäin tärkeää laajentaa pienten paikallisten ruoantuottajien näkyvyyttä, jotka tarjoavat erinomaisia pohjoismaalaisia raaka-aineita, kertoo Marianne, Sunwindin markkinointivastaava.

- Urnorsk-sarjan grillit soveltuvat erityisen hyvin paikallisen lähiruoan valmistamiseen!

Lisätitetoa kaikista Urnorsk-sarjan grilleistä saat täältä!


 


Onko tämä artikkeli hyödyllinen? 

Jaa tämä: