Lämmin suihku mökillä ilman vesijärjestelmää ja verkkosähköä

8. juli 2017

Lämmin suihku mökillä on luksusta jota kaikki mökkeilijät kaipaavat ja arvostavat, myös mökeillä joilla ei ole vesijärjestelmää ja verkkosähköä. Tämä artikkeli esittää ratkaisun joka tarjoaa mahdollisuuden lämpimään virkistävään suihkuun tai lämpimään veteen keittiössä, vessassa ja suihkussa olipa mökillä vesijärjestelmää ja sähköä tai ei.

Lämmin vesi mökkiolosuhteissa ja mahdollisuus lämpimään suihkuun lisää mökkeilyn mukavuusastetta oleellisella tavalla. Siksi kaikkia mökkeilijöitä kiinnostaa mahdollisuus lämpimään veteen. Lämmintä vettä mökkiolosuhteissa, joko keittiötarpeisiin tai pesutiloihin ja vieläpä hanasta otettavaksi, on mahdollisuus tuottaa useammalla eri tavalla.

Lämmintä vettä mökillä
Ensimmäiseksi tulee päättää halutaanko lämmintä vettä vain suihkukäyttöön vai halutaanko lämmintä vettä myös hanoista keittiössä, vessassa tai muissa tiloissa. Jos tavoitteena on pelkkä lämmin suihkuvesi on valittavissa muutamia erilaisia ratkaisuja jotka eivät edellytä täydellistä vesihanajärjestelmää. On kuitenkin syytä tarkistaa paikalliset viranomaismääräykset ja vakuutusyhtiöiden mahdolliset rajoitukset vakuutusehdoissa ennen lopullisen päätöksen tekemistä.

Jalkapumpulla suihkuvettä
Yksinkertaisin tapa ratkaista lämpimän veden saanti suihkussa on valita suihkupaketti jalkapumpulla. Kanna vettä mökkiin, lämmitä vesi lämmityspadassa tai mieluummin suihkukaapin yhteyteen rakennetussa vesisäiliössä. Suihkukaapissa on jalkapumppu jota pumppaamalla saadaan muodostumaan paine suihkuvettä varten. Tämä ratkaisu toimii täysin ilman sähköä ja useimmissa tapauksissa veden kantaminen sisään suihkuvedeksi ei myöskään tarvitse mitään erillisiä lupia (tarkista tilanne paikallisilta ympäristöviranomaisilta).


Suihkukaappi ja 12 V sähköpumppu
Tässä paketissa on mukana 30 litran vesisäiliö ja kun vesi on lämmitetty säiliö jossa on on lämmintä vettä siirretään suihkukaapin viereen. 12 V:lla toimiva uppopumppu asennetaan sitten säiliööön ja pumppu käynnistyy automaattisesti kun suihkuhanaa avataan ja pysähtyy kun hana suljetaan. Käyttö 230 V:n verkkosähköllä on myös mahdollista mutta tällöin on hankittava erikseen tilattavissa oleva muuntaja.

Täältä löydät laajan sähköpumppu-valikoimamme.
 
Mökissä verkkosähkö mutta ei vesijärjestelmää
Niihin mökkeihin joissa on 230 V:n sähköjärjestelmä mutta ei sisäänrakennettua vesijärjestelmää on tarjolla myös ratkaisuja joiden avulla lämmin suihku on mahdollista. Yksinkertainen ja helppo ratkaisu on hankkia 230 V vedenlämmitin, uppopumppu ja tietysti suihkukaappi, lisävarusteet ja muut osat. Toinen vaihtoehto on asentaa täydellinen seinään asennettu hanajärjestelmä.

Lämmintä vettä 12 V:lla?
Jos mökillä on käytettävissä 12 V:n aurinkopaneelijärjestelmä ja mökille halutaan rakentaa seinään asennettu hanajärjestelmä on kätevin vaihtoehto ottaa käyttöön kaasulla toimiva vedenlämmitin, jonka tuottamaa vettä voidaan käyttää niin keittiössä, vessassa kuin suihkussa. Saatavissa ei nimittäin ole 12 V:n järjestelmää jonka teho riittäisi veden lämmittämiseen - edes kohtuullisen isokaan aurinkopaneelijärjestelmä ei tuota vaadittavaa tehoa.


 
Veden lämmittäminen kaasukäyttöisellä vedenlämmittimellä
Kun käännät hanaa auki keittiössä, vessassa tai suihkussa kaasulämmitin syttyy automaattisesti ja sammuu kun käännät hanan kiinni. Kaasukäyttöinen vedenlämmitin edellyttää toimiakseen painevesisyöttöä. Tämä on mahdollista toteuttaa 12 V:n tai 230 V:n pumpun avulla. Kaasukäyttöinen vedenlämmitin lämmittää jatkuvasti käytettävää vettä ja on aina valmis kun tarvitset lämmintä vettä käyttöösi. Saatavissa on erikokoisia vedenlämmittimiä joista voi valita kulutustarpeeseen sopivan vaihtoehdon. Ulos virtaavan veden lämpötila riippuu jonkin verran myös sisään virtaavan veden lämpötilasta. Nyrkkisääntönä voi käyttää yksinkertaista muistisääntöä jonka mukaan kaasukäyttöinen lämmitin voi lämmittää läpivirtaavan veden 25 C astetta lämpimämmäksi kuin tuloveden lämpötila (täydellä kapasiteetilla litraa / minuutti).

Kaikki Sunwindin toimittamat kaasukäyttöiset vedenlämmittimet on varustettu liekkivahdilla joka sulkee kaasunsyötön mikäli liekki sammuu.

Lisätietoja kaasukäyttöisistä vedenlämmittimistä.

Täydelliset vesijärjestelmäpaketit 12 V:lle ja 230 V:lle
Mökin käyttömukavuutteen kannattaa aina investoida, sillä se on investointi tulevaisuutta ja omaa rentoutumistasi varten. Jos haluat vettä hanasta mökillä jossa ei ole sisäänrakennettua vesijärjestelmää voit valita täydellisen vesijärjestelmäpaketin joko 12 V:lle tai 230 V:lle. Kaikki vesijärjestelmäpaketit sisältävät komponentit on valittu kestämään Pohjoismaiden olosuhteita. Jos mökillä on 12 V:n järjestelmä valitse 12 V:n vesijärjestelmä, joka tarjoaa samat mukavuudet kuin vesijärjestelmä kotona. Katso asennusohjeet sisältävä video (linkki tämän sivun alareunassa)!
 
Kaasunsäädin korkealla kapasiteetilla
Kaasunsäätimen joka asennetaan kaasupullon liittimeen tulee pystyä välittämään riittävä määrä kaasua lyhyemmässä ajassa, joten on tärkää valita kaasunsäädin korkealla kapasiteetilla. Erikoissäädin on tarkoitettu mm. kaasukäyttöisten vedenlämmittimien yhteyteen juuri siksi, että kyseisen kaasunsäätimen kapasiteetti on riittävän suuri. Kun käytät sopivaa kaasunsäädintä voit olla varma luotettavasta toiminnasta ja saat riittävästi lämmintä vettä.

Talvikausi ja pakkanen
Vedenlämmitin on tyhjennettävä kuivaksi ennen pakkaskautta ja yöpakkasia. Mökkien vesivaurioiden yleisin syy liittyy huonoihin tai puutteellisiin talvikauden valmisteluihin. Vedenlämmitin tulee tyhjentää vedestä, pumppu samoin ja kaikki vesiputket.

Lue lisää talvikaudesta ja talvihuollosta.

Tyhjennysventtiili ja yleisiä ohjeita
Tyhjennysventtiili on myös vedenlämmittimen tyhjentämistä varten, ei pelkästään täyttöön. Peukalosääntönä ympäristömääräyksien osalta joissakin Pohjoismaissa on se, että mökkeilijällä on oikeus päästää ulos luontoon se määrä vettä joka on kannettu sisälle. Kaikki mökin vesijärjestelmät ja putket ja letkut sekä säiliöt tulee tyhjentää vedestä ennen pakkaskautta ja yöpakkasia.

Tarkista ohjeet paikallisilta ympäristöviranomaisilta ja varmista miten pois päästettävän veden osalta tulee toimia.

Joissakin maissa ja joissakin kunnissa on omia säädöksiä jäteveden käsittelyyn liittyen ja niistä parhaiten voivat antaa tietoja paikalliset viranomaiset. .
 
 
TÄYDELLISEN VESIJÄRJESTELMÄN ASENNUSVIDEO:


Onko tämä artikkeli hyödyllinen? 

Jaa tämä: